Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

ZZP'ers worden door het regeerakkoord onderverdeeld in drie groepen

Geplaatst op: 17-10-2017, 11:15:58

In plaats van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) komt er nu een opdrachtgeversverklaring. De nieuwe wet moet de opdrachtgever van echte zelfstandigen zekerheid bieden dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Ook het onderdeel ‘gezagsverhouding’ wordt verduidelijkt. Daarnaast deelt het regeerakkoord van Rutte III de ZZP’ers in drie groepen.

 
Drie groepen

Laag tarief: arbeidsovereenkomst

Voor ZZP’ers is er altijd sprake van een arbeidsovereenkomst als zij een laag tarief combineren met een langere duur van de overeenkomst. Dat is al bij een opdracht die langer duurt dan drie maanden. Een arbeidsovereenkomst geldt ook bij de combinatie van een laag tarief en het verrichten van reguliere bedrijfsactiviteiten. Volgens de Kamer van Koophandel (KvK) ligt dit tarief vermoedelijk tussen de €15 en €18 per uur.

Midden tarief: opdrachtgeversverklaring

Voor zelfstandigen die werken boven het ‘lage’ tarief geldt straks een ‘opdrachtgeversverklaring’. Opdrachtgevers krijgen deze verklaring via het invullen van een web module. De verklaring moet hen vooraf duidelijkheid en zekerheid geven bij de inhuur van zelfstandig ondernemers. Daarnaast moet het vooraf zekerheid geven van vrijwaring van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen. Disclaimer van de overheid: ‘Tenzij de web module niet naar waarheid is ingevuld.’

Hoog tarief: opt-out

Aan de bovenkant van de markt komt voor ZZP’ers een opt-out voor de loonbelasting en de werknemersverzekeringen. Deze geldt in de volgende gevallen: de ZZP’er hanteert een hoog tarief in combinatie met een kortere duur van de overeenkomst (korter dan een jaar). En bij de combinatie hoog tarief met het verrichten van specifieke bedrijfsactiviteiten. Bij een hoog tarief denkt het kabinet aan een tarief boven de €75 per uur.

Overgangsfase

Het kabinet heeft een overgangsfase ingebouwd om ‘de markt krijgt de tijd te geven om te wennen aan veranderde wet- en regelgeving’. De huidige handhaving van de Wet DBA wordt na invoering van de nieuwe maatregelen gefaseerd afgebouwd. Na invoering van de nieuwe wetgeving geldt maximaal een jaar een terughoudend handhavingsbeleid. Dit betekent dat er bijvoorbeeld geen boetes volgen na een eerste controle.

Bron: www.nextens.nl van 17 oktober 2017

Ga terug naar de vorige pagina